• Főoldal
  • Rólunk
  • Megoldásaink
    • Fermentis
    • Novonesis (Chr. Hansen)
    • M.A.Silva
    • Omnia Technologies Csoport
    • Sonoma bySAS
  • BIO
  • Fenntarthatóság
  • Csapat
  • Híreink
  • Kapcsolat
2024.06.28.
Élesztők

Aromakinyerés a tiolképző fajták esetében

Aromakinyerés a tiolképző fajták esetében
2024.06.28.
Élesztők

A SafOEno™ CK S102 lenne az ideális tiolélesztő?

Mi már évek óta folyamatosan ajánljuk a Fermentis SafOEno™ CK S102 élesztőjét az olyan tiolképző fajtákhoz, mint a Sauvignon Blanc, mivel jelentősen felerősíti azok gyülömcsösségét. Amit azonban „gyümölcsösség” alatt értünk, az származhat egyéb erjedési ízanyagokból is, így például acetátból, etilészterekből, vagy különféle fajtaaromákból. Ahogyan arról már szót ejtett a Fermentis a Goodnews magazinjuk egyik cikkében, egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a SafOEno™ CK S102 igen nagy mennyiségű acetát-észtert (azon belül is főleg a gyümölcsös aromákat felerősítő izoamil acetátot, illetve a 3-MHA-t) képes fejleszteni, ahelyett hogy nagy mennyiségű primer tiolt szabadítana fel. Mindezzel pedig bebiztosítja az intenzív gyümölcsösséget.

A fentieken túl a Fermentis együttműködési megállapodást kötött a Francais de la Vigne et du Vin (IFV) intézettel abból a célból, hogy olyan alternatívát találjanak SafOEno™ CK S102 élesztőre, amely harmonikusabban tárja fel a főbb tiolokat, azaz például a 3MH-t és a 3-MHA-t, valamint a „zöld” tiolt, a 4-merkapto-4-metilpentan-2-ont (4-MPP; buxusra/macskavizeletre emlékeztető jegyek), ugyanakkor kevesebb acetátésztert állít elő a komplexebb, frissebb ízélmény érdekében. További elvásárként fogalmazódott meg, hogy a termék csökkentse az olyan nemkívánatos folyamatok beindulásának lehetőségét, mint a kén-dioxid (SO2) és az illékonysav-termelés.

A már fentebb elített cikk kiemeli a különbségeket az újonnan kiválasztott SafOEno™ SH 12, valamint a SafOEno™ CK S102 élesztőtörzs között, egyúttal tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogy Ön miként hozza ki belőlük a maximumot.

Elöljáróban elmondhatjuk, hogy a bor profiljára a legnagyobb hatást egyértelműen a törzs gyakorolja.

  • A SafOEno™ CK S102 választása esetén az észteres hatás érvényesül, különös tekintettel az acetátokra, amelyek amilikusabbá, a trópusi jegyekben gazdagabbá teszik a bor profilját.
  • A SafOEno™ SH 12 a hatását tekintve a komplexebb tiolok és észterek felé mozdul el, így a segítségével frissebb, zöldebb ízjegyeket hordozó, diszkrét, elegáns borok készíthetők.

Fermentis száraz élesztő

Előző bejegyzésÚj termék a Novonesistől: Viniflora™ SuperNoVAKövetkező bejegyzés SPECIALITY ÉLESZTŐK "haladó" borkészítőknek

Recent Posts

Meghívó: MATE VII. Országos Szőlész – Borász Konferencia / alkoholcsökkentés, alkoholmentesítés előadásra2025.10.20.
Újra életet lehelhet a megakadt erjedésbe – így csinálja…2025.10.14.
Megtisztelő elismerés: Szendei Gergő címzetes docensi címet kapott a MATE-n2025.09.18.

Kategóriák

  • Almasavbontó baktérium
  • Egyéb
  • Élesztők
  • Események
  • Hírek
  • Tápanyag

Címkék

AI alkoholmentes borok almasavbontó baktérium amfora aromagazdagság beton amfóra beton tartály betontartály beton tojás biomegoldások borpiac Chr. Hansen derítőszer docens E2U egyetem együttműködés elakadt erjedés erejedésaktivátor fehérbor fenntarthatóság Fermentis habzóbor kiállítás konferencia M.A.SILVA MATE mézbor nem-Saccharomyces Novonesis Omnia Technologies organikus parafadugó parafa dugó prémium SonomabySAS SuperNoVA száraz élesztő tisztaság tojás trendek tápabyag tápanyag vadélesztő zöld irányzatok

Kapcsolat

Szendei Wine Kft.
+36202955079
edina@szendei.huwww.szendei.hu

Adatkezelés / ÁSZF

  • Adatkezelési tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Jogi nyilatkozat
Copyright © 2018-2024. Minden jog fenntartva | Szendei Wine Kft.