A SafOEno™ CK S102 lenne az ideális tiolélesztő?
Mi már évek óta folyamatosan ajánljuk a Fermentis SafOEno™ CK S102 élesztőjét az olyan tiolképző fajtákhoz, mint a Sauvignon Blanc, mivel jelentősen felerősíti azok gyülömcsösségét. Amit azonban „gyümölcsösség” alatt értünk, az származhat egyéb erjedési ízanyagokból is, így például acetátból, etilészterekből, vagy különféle fajtaaromákból. Ahogyan arról már szót ejtett a Fermentis a Goodnews magazinjuk egyik cikkében, egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a SafOEno™ CK S102 igen nagy mennyiségű acetát-észtert (azon belül is főleg a gyümölcsös aromákat felerősítő izoamil acetátot, illetve a 3-MHA-t) képes fejleszteni, ahelyett hogy nagy mennyiségű primer tiolt szabadítana fel. Mindezzel pedig bebiztosítja az intenzív gyümölcsösséget.
A fentieken túl a Fermentis együttműködési megállapodást kötött a Francais de la Vigne et du Vin (IFV) intézettel abból a célból, hogy olyan alternatívát találjanak SafOEno™ CK S102 élesztőre, amely harmonikusabban tárja fel a főbb tiolokat, azaz például a 3MH-t és a 3-MHA-t, valamint a „zöld” tiolt, a 4-merkapto-4-metilpentan-2-ont (4-MPP; buxusra/macskavizeletre emlékeztető jegyek), ugyanakkor kevesebb acetátésztert állít elő a komplexebb, frissebb ízélmény érdekében. További elvásárként fogalmazódott meg, hogy a termék csökkentse az olyan nemkívánatos folyamatok beindulásának lehetőségét, mint a kén-dioxid (SO2) és az illékonysav-termelés.
A már fentebb elített cikk kiemeli a különbségeket az újonnan kiválasztott SafOEno™ SH 12, valamint a SafOEno™ CK S102 élesztőtörzs között, egyúttal tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogy Ön miként hozza ki belőlük a maximumot.
Elöljáróban elmondhatjuk, hogy a bor profiljára a legnagyobb hatást egyértelműen a törzs gyakorolja.
- A SafOEno™ CK S102 választása esetén az észteres hatás érvényesül, különös tekintettel az acetátokra, amelyek amilikusabbá, a trópusi jegyekben gazdagabbá teszik a bor profilját.
- A SafOEno™ SH 12 a hatását tekintve a komplexebb tiolok és észterek felé mozdul el, így a segítségével frissebb, zöldebb ízjegyeket hordozó, diszkrét, elegáns borok készíthetők.