• Főoldal
  • Rólunk
  • Megoldásaink
    • Fermentis
    • Novonesis (Chr. Hansen)
    • M.A.Silva
    • Omnia Technologies Csoport
    • Sonoma bySAS
  • BIO
  • Fenntarthatóság
  • Csapat
  • Híreink
  • Kapcsolat
2024.07.22.
Tápanyag

ERJEDÉSOPTIMALIZÁLÁS A VINILIQUID™ SEGÍTSÉGÉVEL

ERJEDÉSOPTIMALIZÁLÁS A VINILIQUID™ SEGÍTSÉGÉVEL
2024.07.22.
Tápanyag

Mi az a ViniLiquid™ és miért érdemes használni?

A Fermentis által kifejlesztett ViniLiquid™ még ma is egy kimagaslóan innovatív erjedésaktivátornak számít, amely azt a célt szolgálja, hogy – mindenekelőtt a tápanyagban szegény mustok esetében – optimalizálja az erjedési folyamatot.
Egy magas fokon degradált, autolizált élesztőről van szó, amely egyszerre nyújtja az oldható sejten belüli tartalom és az oldhatatlan élesztősejtfalak előnyeit.

Az egyedülállóan különleges összetételű ViniLiquid™ teljesebbé és biztonságosabbá teszi az erjedést az alábbiaknak köszönhetően:

  • erőteljesen támogatja az esszenciális aminosavakat a YAN (élesztők által vehető nitrogén) szintjének drasztikus emelésében; elősegíti a sejtek szaporodását és növeli azok életképességét;
  • méregtelenítő tulajdonságokkal és serkentő hatással rendelkezik.
  • Folyékony halmazállapotának köszönhetően a termék könnyen és egyenletesen oszlik el a mustban, de lényeges előnye az is, hogy szivattyúzható és munkavédelmi szempontból biztonságos (alkalmazásakor nem áll fenn a porinhaláció veszélye). Nem véletlen tehát, hogy ez volt az első Easy To Use (E2U™) élesztőszármazékuk!

Erjedési idők a különböző aktivátorok alkalmazása esetén

Chardonnay must (Potenciális ABV: 12,5%, pH 3,4 és kezdő YAN: 188mg/L). Maximális erjedési sebességen (Smax) 10 mg/l O2 hozzáadása, majd 20 mg/l YAN-nel és 13,4 g/hl élesztősejtfallal egyenértékű ViniLiquid™ hozzáadása egy dózisban vagy oldható élesztőszármazékok és SpringCell™ élesztősejtfalak hozzáadása az erjedési folyamat 1/3-ánál. Felhasznált élesztő: SafOEno™ CK S102.

Legfontosabb tapasztalat

A ViniLiquid™ a száraz élesztőszármazékokkal összehasonlítva lényegesen jobban lerövidíti az erjedési időt. Noha az O2 hozzáadása önmagában is csökkenti az erjedési időt, egyértelműen látható, hogy az élesztőszármazék – SpringCell™keverék sokkal hatékonyabb. Az erjedési folyamat felgyorsításának és teljesebbé tételének leghatékonyabb eszköze azonban minden kétséget kizáróan az O2 és a ViniLiquid™ hozzáadása, amivel az erjedési idő akár 42%-kal is lerövidíthető az összehasonlítási bázisul szolgáló erjesztési művelethez képest. Az O2 és a ViniLiquid™ között erőteljes szinergikus hatások figyelhetők meg. Az eredmények világosan megmutatják, hogy a ViniLiquid™ lényegesen erősebb, mint a hasonló összetételű száraz élesztőautolizátumok. Mindez szintén a folyékony halmazállapot mellett szól.

A fenti ábrából kitűnik, hogy 238 órányi erjesztést követően az O2 és a ViniLiquid™ elegy alkalmazása úgyszólván maradéktalan fermentációt (literenként 0,50 gramm maradékcukor) eredményezett, viszont
látható, hogy a vizsgálatban szereplő must esetében önmagában az O2 hozzáadása nem hozott kielégítő eredményt az erjedés hatékonyságának növelésében. Az ábra tanúsága szerint a száraz élesztőszármazékok segítségével valamivel hosszabb idő alatt ugyan, de végül lezajlott az optimális fermentáció.

Ahogy az az élesztő-életképességi grafikonból kiderül, a hozzáadott tápanyagok által az élesztőállományra gyakorolt hatás tekintetében magasan a ViniLiquid™ győz, amely jelentős növekedést
hoz az élesztőállományban, míg a többi tápanyag gyengén szerepel ebből a szempontból. A ViniLiquid™ – hasonlóan a Fermentis legtöbb élesztőszármazékához – a rendkívül egyszerű és biztonságos használatot szavatoló E2U™ minősítéssel rendelkezik.

Legfontosabb tapasztalatok

A ViniLiquid™ alkalmazása lényegesen nagyobb mértékű sejtnövekedéshez vezet, illetve sokkal jobban megtartja az élesztő életképességét, mint az élesztőszármazékok és az élesztősejtfalak együttes hozzáadása. A fermentációs erő miatt a Fermentis a következő adagolást ajánlja: 50 ml/hl ViniLiquid™ hozzáadása, amely mennyiség egyenértékű 20 mg/l YAN-nel.

E2U erejedésaktivátor Fermentis tápabyag

Előző bejegyzésSPECIALITY ÉLESZTŐK "haladó" borkészítőknekKövetkező bejegyzés A megfelelő almasavbontó kultúra kiválasztásaAz almasavbontás szükségszerűsége és általános felhasználása az utóbbi évtized évjáratainak sajátosságai miatt nélkülözhetetlenné vált a borok minőségének biztosításaként.

Recent Posts

Meghívó: MATE VII. Országos Szőlész – Borász Konferencia / alkoholcsökkentés, alkoholmentesítés előadásra2025.10.20.
Újra életet lehelhet a megakadt erjedésbe – így csinálja…2025.10.14.
Megtisztelő elismerés: Szendei Gergő címzetes docensi címet kapott a MATE-n2025.09.18.

Kategóriák

  • Almasavbontó baktérium
  • Egyéb
  • Élesztők
  • Események
  • Hírek
  • Tápanyag

Címkék

AI alkoholmentes borok almasavbontó baktérium amfora aromagazdagság beton amfóra beton tartály betontartály beton tojás biomegoldások borpiac Chr. Hansen derítőszer docens E2U egyetem együttműködés elakadt erjedés erejedésaktivátor fehérbor fenntarthatóság Fermentis habzóbor kiállítás konferencia M.A.SILVA MATE mézbor nem-Saccharomyces Novonesis Omnia Technologies organikus parafadugó parafa dugó prémium SonomabySAS SuperNoVA száraz élesztő tisztaság tojás trendek tápabyag tápanyag vadélesztő zöld irányzatok

Kapcsolat

Szendei Wine Kft.
+36202955079
edina@szendei.huwww.szendei.hu

Adatkezelés / ÁSZF

  • Adatkezelési tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Jogi nyilatkozat
Copyright © 2018-2024. Minden jog fenntartva | Szendei Wine Kft.