Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az általunk forgalmazott termékek borcímkén történő jelölési szabályaival kapcsolatban, hogy könnyebben eligazodjatok a kötelezettségek között.
Az új borcímkéken a fogyasztók a 2024-es szürettől nyert összes borra és borászati termékre (többek között) az összetevők listáját megtalálhatják már az EU-ban értékesített összes borról.

A borkészítéshez használt, általunk forgalmazott élesztőket nem kell összetevőként feltüntetni. Ezek „feldolgozási segédanyagként” szerepelnek, és a technológiai segédanyagként használt adalékanyagokat – legjobb tudomásunk szerint – nem kötelező feltüntetni az összetevők listáján. Az élesztők egyéb összetevői vagy részei, amelyeket a bortermelésben külön funkciót látnak el, szintén feldolgozási segédanyagnak minősülnek, és így szintén mentesülnek. Az egyetlen élesztővegyület, amelyet meg kell említeni az összetevők listáján, az élesztő mannoprotein, mivel ez a „stabilizálószer” kategóriába tartozik.
A Fermentis és a Novonesis (Chr. Hansen) borportfóliójába tartozó termékek egyikét sem kell feltüntetni a címkéken!