Az alábbiakban közlünk egy összeállítást a Fermentis élesztőszármazékairól, amely választ ad az Önök által gyakran feltett kérdésekre.
Fermentis megoldás:
- ViniLiquidTM
- SpringFermTM
- SpringFerm TM Xtrem
- SpringFermTM Equilibre
- SpringCellTM –diammóniumfoszfáttal (DAP) vagy anélkül
Miért? Tápanyagokat, vitaminokat, túlélési faktorokat és támogatást biztosít az élesztő számára az erjedés befejezéséhez, illetve megelőzi a mellékízek kialakulását.
Mikor? Az erjedés első felében, amikor az élesztőpopuláció növekszik és erjed, mielőtt az etanol megakadályozza az élesztő tápanyagfelvételét.
Ideális kombináció? Kis tápanyagigényű élesztők, például: SafOEnoTM HD T18, SafOEnoTM BC S103, SafOEnoTM VR 44, SafOEnoTM HD S135, SafOEnoTM HD S62. DAP-al vagy anélkül használható fermentációs segédanyagok.
Fermentis megoldás:
- SpringCellTM Color
- SpringCellTM Color G2
Miért? Poliszacharidokban gazdag élesztőszármazékok, amelyek a vörösborok színének intenzitására és stabilitására hatnak.
Mikor? A színstabilizáció optimalizálásának érdekében az élesztő beoltásakor, vagy az előtt.
Ideális kombináció? A színkivonást és -stabilizálást segítő élesztők, mint pl. : SafOEnoTM HD S135, SafOEnoTM HD S62.
Fermentis megoldás:
- SpringAromTM
Miért? Antioxidánsokban gazdag élesztőszármazékok, amelyek megakadályozzák a barnulást és a tiolokhoz hasonló aromák oxidációját.
Mikor? Az élesztő beoltásakor, vagy az előtt.
Ideális kombináció? A fajtaaromákat kifejező élesztők, pl.: SafOEnoTM HD T18 (terpének), SafOEnoTM SH12 (tiolok).
- SpringCellTM Color
- SpringCellTM Color G2 és/vagy SpringCellTM Manno
Miért? A poliszacharidokban gazdag élesztőszármazékok a beoltástól a borkészítésig fokozzák a kerekséget.
Mikor? Beoltáskor: SpringCellTM Color vagy Color G2. Az erjedés végén vagy az érlelés során: SpringCellTM Manno.
Ideális kombináció? Kerek ízérzetet biztosító élesztők, pl.: SafOEnoTM GV S107, SafOEnoTM HD S135, SafOEnoTM HD A54, SafOEnoTM CK S102
- SpringFermTM Xtrem
- SpringFermTM Equilibre
- SpringCellTM
- SpringCellTM Bio
Miért? Az aminonitrogénben, teljes értékű tápanyagokban, vagy élesztőhéjban gazdag fermentációs segédanyagok detoxifikálják a bort, illetve túlélési faktorokat biztosítanak az élesztő számára, kivédendő az etanol mérgező hatását.
Mikor? Megakadályozás: SpringFermTM Xtrem és SpringCellTM a fermentáció 1/3-ánál, 1/2-énél. Újraindítás: SpringcellTM a detoxifikációhoz és SpringFermTM, SpringFermTM Equilibre a starterkultúra felépítéséhez (tekintse meg protokollunkat).
Ideális kombináció? A lassú, vagy elakadt erjedés újraindításához erősen fruktofil törzs, pl.: SafOEnoTM BC S103
- Spring’FinerTM
Miért? Nagy molekulatömegű, nem allergén fehérje, amelyet erős derítési képességű élesztőből vonnak ki.
Mikor? Érleléskor, de hozzáadható akár a musthoz is.
Ideális kombináció? Kerek ízérzetet adó élesztők, pl.: SafOEnoTM GV S107, SafOEnoTM HD S135, SafOEnoTM HD A54, SafOEnoTM CK S102.
- SpringCellTM Manno
Miért? A poliszacharidokban gazdag élesztőszármazék a seprőn történő érleléséhez hasonló pozitív hatást fejt ki.
Mikor? Az erjedés végén és a kész borhoz adandó hozzá.
Ideális kombináció? Kerek ízérzetet adó élesztők, pl.: SafOEnoTM CK S102, SafOEnoTM HD S135, SafOEnoTM HD A54, SafOEnoTM GV S107.