• Főoldal
  • Rólunk
  • Megoldásaink
    • Fermentis
    • Novonesis (Chr. Hansen)
    • M.A.Silva
    • Omnia Technologies Csoport
    • Sonoma bySAS
  • BIO
  • Fenntarthatóság
  • Csapat
  • Híreink
  • Kapcsolat
2024.08.29.
Egyéb, Tápanyag

Segíthetünk? Van megoldás

Segíthetünk? Van megoldás
2024.08.29.
Egyéb, Tápanyag

Az alábbiakban közlünk egy összeállítást a Fermentis élesztőszármazékairól, amely választ ad az Önök által gyakran feltett kérdésekre.

A mustom tápanyagban szegény és problémás az erjedés

Fermentis megoldás:

  • ViniLiquidTM
  • SpringFermTM
  • SpringFerm TM Xtrem
  • SpringFermTM Equilibre
  • SpringCellTM –diammóniumfoszfáttal (DAP) vagy anélkül

Miért? Tápanyagokat, vitaminokat, túlélési faktorokat és támogatást biztosít az élesztő számára az erjedés befejezéséhez, illetve megelőzi a mellékízek kialakulását.

Mikor? Az erjedés első felében, amikor az élesztőpopuláció növekszik és erjed, mielőtt az etanol megakadályozza az élesztő tápanyagfelvételét.

Ideális kombináció? Kis tápanyagigényű élesztők, például: SafOEnoTM HD T18, SafOEnoTM BC S103, SafOEnoTM VR 44, SafOEnoTM HD S135, SafOEnoTM HD S62. DAP-al vagy anélkül használható fermentációs segédanyagok.

A borom színe nem marad stabil, és/vagy nem kellően intenzív

Fermentis megoldás:

  • SpringCellTM Color
  • SpringCellTM Color G2

Miért? Poliszacharidokban gazdag élesztőszármazékok, amelyek a vörösborok színének intenzitására és stabilitására hatnak.

Mikor? A színstabilizáció optimalizálásának érdekében az élesztő beoltásakor, vagy az előtt.

Ideális kombináció? A színkivonást és -stabilizálást segítő élesztők, mint pl. : SafOEnoTM HD S135, SafOEnoTM HD S62.

Hogyan vehetem elejét fehér- / rozéborom frissesség- /aromavesztésének? Miként akadályozhatom meg az oxidáció okozta barnulást?

Fermentis megoldás:

  • SpringAromTM

Miért? Antioxidánsokban gazdag élesztőszármazékok, amelyek megakadályozzák a barnulást és a tiolokhoz hasonló aromák oxidációját.

Mikor? Az élesztő beoltásakor, vagy az előtt.

Ideális kombináció? A fajtaaromákat kifejező élesztők, pl.: SafOEnoTM HD T18 (terpének), SafOEnoTM SH12 (tiolok).

A boromnak nincs teste és gyenge az ízérzete
  • SpringCellTM Color
  • SpringCellTM Color G2 és/vagy SpringCellTM Manno

Miért? A poliszacharidokban gazdag élesztőszármazékok a beoltástól a borkészítésig fokozzák a kerekséget.

Mikor? Beoltáskor: SpringCellTM Color vagy Color G2. Az erjedés végén vagy az érlelés során: SpringCellTM Manno.

Ideális kombináció? Kerek ízérzetet biztosító élesztők, pl.: SafOEnoTM GV S107, SafOEnoTM HD S135, SafOEnoTM HD A54, SafOEnoTM CK S102

Az erjedés lassú/elakadt. Mit tegyek a felgyorsítás, illetve az elakadás megakadályozása érdekében?
  • SpringFermTM Xtrem
  • SpringFermTM Equilibre
  • SpringCellTM
  • SpringCellTM Bio

Miért? Az aminonitrogénben, teljes értékű tápanyagokban, vagy élesztőhéjban gazdag fermentációs segédanyagok detoxifikálják a bort, illetve túlélési faktorokat biztosítanak az élesztő számára, kivédendő az etanol mérgező hatását.

Mikor? Megakadályozás: SpringFermTM Xtrem és SpringCellTM a fermentáció 1/3-ánál, 1/2-énél. Újraindítás: SpringcellTM a detoxifikációhoz és SpringFermTM, SpringFermTM Equilibre a starterkultúra felépítéséhez (tekintse meg protokollunkat).

Ideális kombináció? A lassú, vagy elakadt erjedés újraindításához erősen fruktofil törzs, pl.: SafOEnoTM BC S103

A fanyarságot s a tanninosságot csökkentő derítőszerre lenne szükségem.
  • Spring’FinerTM

Miért? Nagy molekulatömegű, nem allergén fehérje, amelyet erős derítési képességű élesztőből vonnak ki.

Mikor? Érleléskor, de hozzáadható akár a musthoz is.

Ideális kombináció? Kerek ízérzetet adó élesztők, pl.: SafOEnoTM GV S107, SafOEnoTM HD S135, SafOEnoTM HD A54, SafOEnoTM CK S102.

Seprőn érlelném a borom, de ez nem mindig lehetséges. Milyen alternatíva kínálkozik számomra?
  • SpringCellTM Manno

Miért? A poliszacharidokban gazdag élesztőszármazék a seprőn történő érleléséhez hasonló pozitív hatást fejt ki.

Mikor? Az erjedés végén és a kész borhoz adandó hozzá.

Ideális kombináció? Kerek ízérzetet adó élesztők, pl.: SafOEnoTM CK S102, SafOEnoTM HD S135, SafOEnoTM HD A54, SafOEnoTM GV S107.

élesztőszármazékok Fermentis tápanyag

Előző bejegyzésSavtermelő élesztőkKövetkező bejegyzés Magas potenciális alkohol?

Recent Posts

Meghívó élő Fermentis webináriumra (fehérborok érzékszervi profilja) – 2025 június 19.2025.06.06.
Enoforum – Verona 20252025.06.05.
Fermentis és Chr. Hansen termékek jelölése2025.05.19.

Kategóriák

  • Almasavbontó baktérium
  • Egyéb
  • Élesztők
  • Események
  • Hírek
  • Tápanyag

Címkék

AI alkoholmentes borok almasavbontó baktérium amfora aromagazdagság betontartály biobor biomegoldások borpiac Chr. Hansen E2U egyetem együttműködés elakadt erjedés erejedésaktivátor fehérbor fenntarthatóság Fermentis habzóbor kiállítás konferencia M.A.SILVA mézbor nem-Saccharomyces Novonesis Omnia Technologies organikus parafa dugó parafadugó pezsgő prémium SonomabySAS SuperNoVA száraz élesztő tisztaság tojás trendek tápabyag tápanyag vadélesztő zöld irányzatok élesztőszármazékok

Kapcsolat

Szendei Wine Kft.
+36202955079
edina@szendei.huwww.szendei.hu

Adatkezelés / ÁSZF

  • Adatkezelési tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Jogi nyilatkozat
Copyright © 2018-2024. Minden jog fenntartva | Szendei Wine Kft.